איך מכינים זהב?

מאז ומתמיד שזהב מרתק סוגים שונים של אנשים. כיצד הקסם מתרחש: או במילים אחרות, איך מייצרים זהב? ומה כולל התהליך? החל במציאת הזהב ועד הטבעת החותם עליו, כל השלבים בדרך ליצירת זהב.

זהב זו כנראה המתכת היקרה ביותר מבין כל המתכות היקרות. לאורך מאות שנים נעשה בה שימוש רב ביצירות אמנות, בדת, בתעשייה ובמסחר, בייצור תכשיטים, באלקטרוניקה, במטבעות ואפילו בתחומי הרפואה השונים. המדריך הבא יעזור לכם להבין ולו במעט, מה התהליך הכרוך בהכנת זהב.

 

מהיכן משיגים את הזהב?

24K זו מידת הטוהר הגבוהה ביותר של זהב הנמכר באופן מסחרי. לזהב טהור יש שימושים רבים בתחומי התעשייה והמסחר אך המונח 24K בעיקר מקושר עם ייצור תכשיטים. את הזהב לא ניתן לייצר במעבדה מאפס. עד כמה שהדבר נוסה, עדיין לא הגיעו לתוצאות הרצויות. אך כן ניתן לטהר אותו מחדש עד שיגיע לדרגת טוהר של 24K. זהב שנמצא בטבע במכרות או בנחלים, גרוטאות זהב מעולמות התעשייה והאלקטרוניקה ותכשיטים ישנים שדרגת טוהרם נמוכה מ-24K, יכולים להפוך לטהורים. בעזרת התהליכים הכימיים הנכונים בעלי המלאכה המומחים לדבר יכולים לעדן את הזהב ולהגיע לדרגת הטוהר הנחשקת מכולם: 24 קראט.

 

בדרך להכנת זהב: למוסס על מנת ליצור מחדש

על פני השטח המסת זהב אינה נראית הגיונית, עם זאת כאשר ממוססים זהב המכיל זיהומים רבים ניתן להגדיל את ערכו. זאת מכיוון שניתן לשחזר את הזהב בצורה יסודית ולהביא אותו לדרגת טוהר גבוהה יותר במספר שלבים. ראשית כל יש להמיס אותו לחלוטין בתערובת כימית שנקראת "אקווה רג'יה". בשלב הבא יש להוסיף כמות קטנה של אוריאה, מה שגורם לזהב המומס להתמצק שוב כשהוא נטול זיהומים.

החומרים שמשמים ליצירת האקווה רג'יה כוללים גם חומצת מימן כלורי המוכרת גם כחומצה הידרוכלורית. מדובר בנוזל בעל תכונות כימיות מאכלות, אשר הטיפול באמצעותו בלבד אינו יוביל לתוצאות הרצויות. עם זאת כאשר משלבים אותו עם חומצה חנקתית, מתרחשת תגובה כימית שממוססת את הזהב כליל.

 

השלבים השונים של התהליך הכימי

מערבבים חומצה חנקתית יחד עם חומצה הידרוכלורית ביחס של 3/1. תערובת זו משחררת כלור חופשי והוא עוזר למוסס את הזהב. מכיוון שהתגובה הנוצרת יוצרת גם אדים רעילים על תהליך זה להתנהל בסביבת עבודה בטוחה ובמקום מאוורר מספיק. יכול מאוד להיות שיהיה צורך בבחישת התערובת כדי להאיץ את התהליך. לאחר פירוק הזהב יש לסנן את שאר החומרים שאינם זהב, כאשר ישנם חומרים שאולי כדאי לשמור: כך למשל במקרים מסוימים הסגסוגת תכלול גם כסף שיהפוך למוצק בזמן שהזהב נמס.

השלב הבא הוא להוסיף אוריאה, ניתן למצוא אוריאה בחנויות גינון רבות תחת קטגוריית הדשנים. ממש כמו בטבע, מרכיב זה "נלחם" בחנקן עד כדי שמחסל את כל חומצת החנקן שנמצאת בתערובת. יש להוסיף אוריאה עד אשר התגובה תפסיק. הוספת גופרת ברזל לאט לאט תגרום למשקעים האחרים להפוך לפחות צלולים תוך כדי שהזהב מתמצק. יש להמשיך להוסיף את גופרת הברזל עד אשר מריחים ריח גופרתי (הדומה לריח של ביצה סרוחה).

השלב הסופי של התהליך הכימי הוא לסנן את הזהב מהתערובת, לשטוף אותו במים דרך פילטר כדי להמיס עקבות כימיים ולטפל במשקעים הנותרים מהזהב 24K כרצונכם. לרוב השלב הבא יהיה ליצוק  את הזהב המותך לתוך התבנית הרצויה.

 

שניה לפני שיוצקים: חשוב לשים דגש על נושא הבטיחות

אי אפשר להתעלם מכך שחומצות הן חומרים קאוסטיים וכתוצאה מכך הן עלולות לפגוע ברקמות ביולוגיות, קלו וחומר חומצה חנקתית וחומצת מימן כלורי אשר נחשבות למאוד חזקות. לכן בטיחות צריכה לעמוד במרכז ולהוות שיקול חיוני בתהליכי הכנת הזהב. המצב האידיאלי הוא לערוך את התהליך בחוץ, בחלל פתוח, שכן חומצת מימן כלורי פולטת גז רעיל לנשימה. אם אין אפשרות כזאת חשוב להקפיד על כך שהחלל יהיה מאוד מאוורר. כמובן שיש לשטוף מיד כל חומצה שנשפכת על העור בכמויות גדלות של מים.

 

יציקת הזהב

כעת משיש בידינו זהב מותך עלינו ליצוק אותו. יציקת הזהב תלויה בשימוש שלו. ניתן ליצוק אותו לתבנית של מטיל, לתבנית שעווה ליצירת תכשיטים או חפצי אמנות, לתבניות של מטבעות ועוד. כאשר יוצקים את הזהב למטילים התהליך מסתיים בהטבעתו. עם זאת בעת יצירת תכשיטים ישנו תהליך נוסף הכולל את הכנת התבנית, יציקת הזהב המותך, סגירת התבנית וקירורה. את התבנית מכינים קודם כל מגומי, זהו יהיה המודל הראשוני אותו אחר כך ממירים לשעווה. תבנית השעווה היא זו שתשמש ליציקת הזהב ולשם כך יש ליצור בתוכה דגם חלול של התכשיט אותו רוצים ליצור. את הזהב המותך יש לשפוך לתוך הדגם הנ"ל. נחכה שיתקרר וכשנפתח את התבנית יחכה לנו שם תכשיט זהב מנצנץ.

 

מה ניתן לעשות עם זהב מלבד תכשיטים?

ובכן לזהב שימושים רבים. הוא נחשב למצרך יקר בתחום התעשייה והמסחר וגם ערכו בשוק המניות נמצא בעלייה מתמדת. לזהב יש גם שימוש נרחב בתחומי הטכנולוגיה וניתן למצוא אותו כמעט בכל מכשיר, כולל מחשבים, טלפונים ניידים, מכשירי GPS, מטענים, טלוויזיות ועוד. זאת בזכות תכונות הולכת המידע המהירות שלו. גם בתחומי הרפואה ורפואת השיניים בפרט יש לו מקום של כבוד, בתעשייה האווירית ואפילו באירועי ספורט (מדליית זהב).

 

השלב הסופי והאחרון: הטבעת חותם

במדינות מסוימות קיימת חובה להטביע את מידת הטוהר על תכשיטי זהב, כך גם בישראל התקן מחייב. הסימון הקבוע בחוק הוא של כינור דוד, זאת לצד ציון דרגת הטוהר והטבעת שם / סמל היצרן או היבואן. דרגת הטוהר מסמלת את אחוז הזהב הטהור בתוך המסה של הסגסוגת. על מטילים לרוב יוטבע המספר 999 שמסמל כי אחוז הזהב הטהור הוא 99.9%. דרגת טוהר זו גם מוכרת כ- 24K. דרגת טוהר 22K תסומן כ- 916 ותסמל כי אחוז הזהב הטהור הנו 91.6% וכן הלאה.

 

מחשבון זהב