יהלומים- מהם, ממה עשויים וכיצד נוצרים ?
היהלום הוא אבן החן היקרה ביותר בהשוואה לאבני חן אחרות. הסיבה לכך היא כי יהלומים נחשבים לנדירים וחיפוש יהלומים זו משימה לא פשוטה אשר דורשת התמדה והשקעה מרובה. רוב היהלומים נוצרים במעבה האדמה, הרחק מידו המשגת של האדם בתנאי חום ולחץ גבוהים מאוד. עם זאת בשל רעידות אדמה והתפרצויות געשיות אשר מתרחשות אחת לאלפי שנים, הם עולים מעל פני השטח אל שכבתו העליונה של כדור הארץ ומחכים לבר המזל שימצא אותם ויפיק מהם רווח כספי.
מהו היהלום?
היהלום הוא מינרל אשר נחשב לחומר הקשיח ביותר בעולם כולו והוא מעשוי מיסוד כימי אחד בלבד והוא פחמן נקי. יהלומים נוצרים בלחץ של כ- 60 אלף אטמוספירות, בחום הנע בין 1200 ל- 1600 מעלות צלזיוס ובעומק של כ- 200 עד 250 ק"מ מתחת לקרקע. על פי רוב יהלומים נוצרים משני סלעים והם: אקולוגיטי ופרידוטי ותהליך ההתגבשות שלהם לכדי גביש קריסטלי אורך מיליוני שנים כך שכשאנו מתבוננים על יהלום אנו למעשה רואים פיסת היסטוריה.
כיצד יהלום נוצר?
על מנת לענות על שאלה זו יש להבחין בין יהלומים טבעיים לבין יהלומים מלאכותיים. יהלומים טבעיים נוצרים עמוק באדמה, בעומק של כ – 250 ק"מ מתחת לפני מעטפת כדור הארץ. היהלומים נפוצים בעיקר מתחת ליבשות העתיקות ביותר לרבות סיביר, דרום אפריקה, ברזיל, מערב קנדה ועוד ועל פי הידוע הם נוצרים מנוזל מגמה עשיר בקרבונט אשר זולג כתוצאה מתזוזת לוחות טקטוניים ופעולות קונוונציה. הפחמן מתגבש ליהלום לאחר תהליך התקררות איטי תוך שסופח חומרים מסביבתו. חומרים אלו יקבעו אות צבעו וכן את דרגת הניקיון שלו.לעומת היהלומים הטבעיים, יהלומים מלאכותיים מיוצרים בתנאי מעבדה ומשמשים בעיקר כאבקת ליטוש יהלומים בשל איכותם הירודה.
ממעמקי האדמה ואל פני השטח – דרכו של היהלום
היהלום עושה את דרכו אל פני השטח בעזרתם של סלעי קימברליטולמפרואיט. סלעי קימברליט הנם רכים יחסית ואחת מתכונותיהם היא יכולתם להתרומם מהר יותר ביחס לסלעים הסובבים אותם. סלעים אלו פורצים מתוך האדמה בצורה של ארובה וניתן לאתר אותם הודות לעזרים טכנולוגיים חדשניים ומתוחכמים, לצד ידע וניסיון בתחום. יש לציין כי רוב היהלומים הנם חסרי צבע, לפחות לעין בלתי מיומנת, כאשר על כל 10,000 יהלומים יימצא אחד צבעוני בגוונים צהבהבים או חומים. צבעים נדירים יותר של יהלומים יהיו כחול, ורוד, ירוק, כתום, שחור ואדום, שנחשב לנדיר מכולם ומופיע בתדירות של אחד למיליון.
מבנה היהלום וצבעוניותו
היהלום נחשב למינרל הקשה ביותר בסולם מוס,למעשה דרגת הקושי שלו היא 10. המבנה שלו הוא כשל סריג אטומרי כלומר כל אטום פחמן שלו ייקשר אל ארבעה אטומים נוספים אשר נמצאים בקרבתו. המשמעות היא שסביב כל אטום נוצר מבנה של ארבעה אטומי פחמן, מבנה הנחשב ליציב ביותר והוא זה שמעניק ליהלום את חוזקו ומידת קשיותו. סריג היהלום הוא גם לא פעם זה שיקבע וישפיע על הצבע שלו.באופן כללי הצבעים של היהלומים מתקבלים בשל אטומים זרים שנלכדו בתוכם במהלך ההתגבשות, כך למשל הגוונים החמים של צהוב, חום וכתום נוצרים בשל אטומי חנקן שחדרו ליהלום במהלך תהליך התגבשותו. חדירת בורון תיצור יהלום כחול, קרינה רדיואקטיבית תיצור יהלום ירוק, גרפיט יוביל להתגבשות יהלום שחור ודפורמציות מבניות בסריג היהלום, הן שיגרמו לצבעים נדירים כמו ורוד ואדום.