ליטוש יהלומים
התהליך של חיתוך גביש היהלום המחוספס והפיכתו לאבן זוהרת, מוגמרת ומלאת ברק נקרא ליטוש יהלומים. למרות שתהליך זה כולל שלבים רבים ושונים, הליטוש הסופי הוא שלב מכריע שיקבע את האיכות והמראה הסופי של היהלום.
מהו ליטוש?
ליטוש הוא תהליך שמטרתו היא ליצור שטח בעל תכונות של מראה, כלומר מקסימום החזרת אור עם מינימום פיזור. כאשר היהלום מלוטש בצורה מדויקת ומקצועית לאינספור מראות קטנות, הוא יחזיר היטב את האור, אך אם עבודת הליטוש אינה איכותית האור יתפזר והיהלום יראה עמום.
מפיקים את המרב מהגביש על ידי תכנון מקדים
רגע לפני שמתחילים עם הליטוש נדרש תכנון מקדים, מפני שכל גביש מביא אתו אתגר מיוחד. החלטה על הדרך הטובה ביותר לעבד, לחתוך וללטש את הגביש מחייבת ניתוח מדוקדק של הפוטנציאל הקיים, תוך התייחסות לפרמטרים כמו בהירות, צורה וכיוון הגביש, כדי להפיק מהיהלום המלוטש את המרב. מכיוון שתהליך הליטוש יכול להיות מעט מאתגר, שכן לא תמיד ניתן ללטש את הגביש לכיוונים מסוימים מסיבות כאלו ואחרות, כיום נעזרים בתוכנות סריקה והדמיה ממוחשבות. ברגע שמחליטים על התכנית, הגביש מנוסר לחתיכות שיהפכו בסופו של דבר ליהלומים.
חיתוך היהלום
החיתוך מתבצע על ידי מכשור ייעודי, ולרוב הוא זה שיקבע את הפרופורציות ואת המתאר הכללי של היהלום. פרופורציות נכונות הן קריטיות למעבר של האור, מה שגם משפיע על יופיו של היהלום. בסופו של דבר הפרופורציות יקבעו את מידת ההשתקפות והשבירה הפנימית של האור בתוך היהלום המלוטש וחזרתו את העין, ולכן לתהליך החיתוך יש חשיבות גדולה. לאחר שחותכים את היהלומים מתוך הגביש, כל יהלום ילוטש עד לגימור האולטימטיבי שניתן להשיג. לעיתים הגימור יהיה מושלם ולעיתים פחות, תלוי בגביש עצמו ובמאפיינים הייחודיים שלו, כמו גם בעבודת הליטוש עצמה.
ציוני הליטוש
הגימור הסופי הוא שיקבע את מידת הברק של היהלום ואת איכות השבירה וההשתקפות של קרני האור. כאשר הגימור אינו מושלם קרני האור לא יתפזרו או יהיו בהירות כמו שצריך. דרגת הליטוש נמדדת על פי ציונים, ולאחר בחינה מדוקדקת של גמולוג.
• מצוין – לא נראים פגמים על היהלום בהגדלה פי 10 האור נכנס ויוצא בצורה מושלמת.
• טוב מאוד – יש פגמים קלים בליטוש שנראים בהגדלה פי 10 אך הם לא משפיעים על הניצוץ שלו או בעלי השפעה מועטה.
• טוב – יש כמה פגמים או קווים גלויים בהגדלה פי 10 אך שאינם נראים בעין בלתי מזוינת. נצנוץ היהלום עשוי להיות מושפע מכיוון שהאור לא מסוגל לחדור היטב לתוך היהלום.
• הוגן וגרוע – יש שגיאות ליטוש ופגמים שנראים לעין בהגדלה פי 10 ובעין בלתי מזוינת. לפגמים אלו יש השפעה על ביצועי האור והם מפחיתים את ניצוץ היהלום.
דוגמאות לפגמים שישפיעו על איכות הליטוש
• קווים מקבילים – חריצים קטנים על היהלום שמופיעים כתוצאה מהליטוש.
• שחיקה – חתכים קטנים לאורך נקודות המפגש על פני היהלום, בדרך כלל תוצאה של בלאי.
• כוויה – הלבנה של משטח היהלום הנובעת כתוצאה חימום יתר בתהליך ההברקה.
• עור לטאה – משטח על פני היהלום שנראה כמעט כמו עור יהלום מחוספס טבעי.
• חספוס טבעי – חלק מהיהלום המחוספס שנשאר על גבי המשטח בתהליך הייצור.
• בור – נקודה לבנה זעירה ומדויקת על פני היהלום.
• ניק – חריץ קטן ולא עמוק על משטח היהלום, יכול להיראות כמו שבב דק מאוד.
• שריטה – קו קטן ולא עמוק על פני היהלום.
סימטריה של היהלום
סימטריה היא גם תוצר של ליטוש ובכוחה להשפיע על המראה הכללי של היהלום, כאשר המשמעות של ציוני סימטריה נמוכים היא השפעה לרעה על נצנוץ היהלום. הסימטריה מדורגת מציון מצוין לציון גרוע, כאשר הציון מבוסס על נוכחותן ונראותן של חריגות סימטריות בהגדלה פי 10.