מהו כסף סטרלינג 925?
למתכת הכסף יש את החותם המיוחד שכולנו אוהבים: מבריק, בוהק ונוצץ. זאת גם הסיבה שהיא מלווה אותנו כבר כל כך הרבה שנים. אלפי שנים. לכסף ישנם שימושים רבים, ובעיקר הוא משמש לייצור תכשיטים. מייצרים מכסף סכו"ם וכלים יקרים, נעשה שימוש במתכת זו לייצור מטבעות ומדליות ויש לה שימושים רבים נוספים שקצרה הרשימה מלמנות.
כתוצאה מהשימושים הרבים אנו רואים ושומעים על כסף חדשות לבקרים ולעיתים, נקשר אל מתכת זו גם הכינוי כסף סטרלינג 925. אם גם אתם שאלתם את עצמכם למה הכוונה, ומה ההבדל בין כסף סטרלינג 925, לכסף סטרלינג בכלל ואף לכסף טהור, אנו כאן כדי לעשות לכם קצת סדר בדברים.
מהו כסף סטרלינג 925?
אם טעיתם לחשוב שתכשיטי הכסף שאתם כל כך אוהבים לענוד, או שכלי המטבח היוקרתיים והאהובים עליכם שעברו במשפחה מדור לדור, מיוצרים מכסף טהור, הרשו לנו להעמיד אתכם על טעותכם. מתכת הכסף המוכרת מאוד רכה בצורתה הטבעית, בדומה לזהב. כתוצאה מכך מעט קשה לעבד אותה לכדי תכשיטים או מוצרי כסף אחרים. כדי להעניק לה תכונה נוספת שלא בורכה בה באופן טבעי והיא: קשיות, יש לערבב אותה עם מתכות אחרות כמו למשל נחושת, אבץ או פלטינה. תערובת שכזו מוכרת בשם סגסוגת.
בתוך סגסוגות כסף יש אחוזים שונים של כסף טהור. כדי שסגסוגת תסווג ככסף סטרלינג אחוז הכסף הטהור בה צריך להיות 92.5%. היות ודרגת הטוהר של הכסף מסומנת גם באלפיות באמצעות מספרים, דרגת טוהר של 92.5% תסומן על ידי המספר 925.
בשורה התחתונה: כאשר יש בסגסוגת 92.5% כסף טהור לפחות, היא תסווג ככסף סטרלינג, או לחלופין, ככסף סטרלינג 925.
דרגות הטוהר של כסף
ממש כמו לזהב, גם לכסף יש דרגת טוהר והיא נמדדת באחוזים או באלפיות.
- 99% כסף זו הדרגה הכי טהורה של כסף והיא תסומן על ידי המספר 999.
- 92.5% כסף זו הדרגה הבאה בתור, המוכרת גם ככסף סטרלינג. היא תסומן על ידי המספר 925.
- 83.5% כסף זו מידת הטוהר הבאה והיא תסומן על ידי המספר 835.
- 80% כסף זו הדרגה האחרונה והיא תסומן על ידי הספרה 800.
אם תרצו לדעת האם תכשיט הכסף שלכם אותנטי וכמה אחוז כסף טהור יש בתוכו, כל שעליכם לעשות הוא לחפש חותמת או סימון על התכשיט. תכשיטי כסף סטרלינג יסומנו על ידי המספר 925 או באמצעות האותיות: SS, STG, STER.
רוצים להיות בטוחים שמדובר בכסף סטרלינג? הטכניקות הבאות יעזרו
כמו בכל תחום, גם בתחום זה לא חסרים זיופים. אם אין סימון ותרצו לזהות שאכן מדובר בכסף סטרלינג 925, תוכלו להשתמש בטיפים הבאים:
- לשפשף את התכשיט באמצעות מטלית לבנה ורכה – אם יש סימנים שחורים על הבד זהו כסף סטרלינג אמיתי, שכן מתכת זו נוטה להתחמצן בעת החשיפה לאוויר.
- להשתמש בחוש הריח – לכסף סטרלינג אין ריח לוואי, אם יש, סימן שיש בסגסוגת יותר מדי נחושת.
- מבחן המגנט – תכשיטי כסף אינם אמורים להתמגנט. אם הם כן מתמגנטים סימן שמדובר במתכת אחרת.
- חומצה חנקתית – כמה טיפות של חומצה חנקתית על תכשיט שאינו עשוי מכסף יגרמו לו לאבד מצבעו. כמובן שהמבחן צריך להיעשות באישור ועם מקסימום אמצעי הגנה.
האם חובה לסמן תכשיטי כסף בישראל?
ישנן מדינות בעולם שמחייבות לסמן את תכשיטי הכסף עם סימון ייחודי. בישראל אין כזו חובה. ישנה חובה לסמן תכשיטי זהב אך לא תכשיטי כסף סטרלינג. עם זאת, מכון התקנים הישראלי כן קבע סימון שבאמצעותו ניתן לזהות כסף סטרלינג והוא רימון כסף אשר בסמוך לו מופיעות הספרות 925. לכן אם אתם רוצים להיות בטוחים שמדובר בכסף סטרלינג אמיתי ומקורי, חפשו את הסימון על התכשיט או השתמשו בטכניקות שצוינו לעיל. ובכלל, מומלץ לקנות ממקום ששמו הולך לפניו בתחום, ככה שגם אם אין סימון תוכלו להיות שקטים.