מה ההבדל בין יהלומי מעבדה ליהלומים טבעיים אמיתיים

יהלומים שגדלו במעבדה נראים בדיוק אותו הדבר כמו יהלומים אמיתיים שנוצרו בבטן כדור הארץ. יש להם את אותן התכונות הכימיות, הפיסיקליות והאופטיות כמו יהלומים אמיתיים, הם מציעים המון ערך וגם חדי העין יתקשו לזהות שמדובר ביהלומי מעבדה. לכן נשאלת השאלה, האם ישנם הבדלים בין יהלומי מעבדה ליהלומים טבעיים, מלבד מקום היווצרם, ואם כן מהם? וזו אכן שאלה חשובה. ריכזנו לכם כמה מהפרטים שחשוב לדעת, לפני שאתם מחליטים לכאן או לכאן.

 

קודם כל חשוב להבין - מהם יהלומי מעבדה?

ליהלומי מעבדה יש שמות רבים, כמו: יהלומים מעשה יד אדם, יהלומים מהונדסים או יהלומים מתורבתים, כל השמות כאחד מתארים יהלומים שגדלים בסביבה מבוקרת של המעבדה תוך שכפול התנאים שבהם יהלומים נוצרים באופן טבעי בתוך קרום כדור הארץ. יהלומים שנוצרים במעבדה מיוצרים מאטומי פחמן המסודרים במבנה גבישי היהלומים האופייני, ומכיוון שזהו אותו החומר שממנו מיוצרים היהלומים הטבעיים, הם חולקים את אותן התכונות האופטיות והכימיות עם יהלומים אמיתיים.

 

תהליך היצור של יהלומי מעבדה

יהלומים שגדלו במעבדה מיוצרים מזרעי פחמן זעירים של יהלומים אמיתיים בשתי דרכים אפשריות שמחקות את הדרך שבה נוצרים יהלומים בטבע. הדרך הראשונה היא באמצעות הפעלת תנאי לחץ וחום קיצוניים והדרך השנייה היא על ידי תהליך שקיעת אדים כימית (CVD). לאחר שישה עד עשרה שבועות מתקבל יהלום גולמי אשר לאחר מכן נחתך, מלוטש ומשובץ בתוך תכשיטים כמו עגילים, שרשראות או צמידים.

  • הפעלת תנאי לחץ וחום קיצוניים (High Pressure High Temperature – HPHT) – שיטה זו מחקה את התנאים הטבעיים שבהם נוצרים יהלומים בתוך קרום כדור הארץ. התהליך מתבצע על ידי מכונה גדולה שמוזנת בכמות מסוימת של זרעי פחמן. המכונה מרסקת את הפחמן בלחצים גבוהים ובטמפרטורות קיצוניות שנעות בין 1,300 ל- 1,600 מעלות.
  • שקיעת אדים כימית (CVD) – במסגרת שיטה זו מניחים זרע של יהלום בתוך תא ואקום קטן ומחומם אשר מלא במימן ובגזים המכילים פחמן. בטמפרטורה מסוימת מולקולות הגז מתפרקות ושכבות של פחמן מתחילות להתגבש סביב הזרע, מה שמצמיח יהלום גדול יותר. חלק מיהלומי המעבדה שנוצרו בשיטה זו גם עשויים לעבור טיפול של לחץ וחום לאחר מכן.

כמעט ולא ניתן להבחין בין יהלומים טבעיים, יהלומי מעבדה שגודלו בשיטת HPHT ויהלומי מעבדה שגודלו בשיטת CVD בעין בלתי מזוינת, יש צורך בידע וניסיון כדי להבחין בסימנים מבדילים.

 

יהלומים שגדלו במעבדה לעומת יהלומים טבעיים

אם כן ללא ציוד מיוחד וידע מקדים, כמעט ולא ניתן להבחין בין יהלומי מעבדה ליהלומים טבעיים, הם נראים בדיוק אותו הדבר, כאשר ההבדל הבולט ביותר ביניהם הוא מקורם – יהלומים טבעיים נוצרו עמוק בתוך כדור הארץ בעוד שיהלומי מעבדה נוצרו בתנאי מעבדה. מבחינה ויזואלית יהלומי מעבדה ויהלומים טבעיים זהים לחלוטין, יש להם אפילו את אותה רמת קשיות ועמידות, וכתוצאה מכך, כיום גם המכון הגמולוגי של אמריקה (GIA) אינו משתמש יותר במונח "סינטטי" כאשר מדרג יהלומים שגודלו במעבדה.
יחד עם זאת, תסכימו איתנו שלא יתכן שאין עוד הבדלים מלבד מקום היווצרם של שני סוגי היהלומים, ואכן באמצעות ציוד מיוחד ניתן לעמוד על אותם ההבדלים:

  • כמויות החנקן – יהלומים טבעיים כוללים כמויות זעירות של חנקן, לעומת יהלומי מעבדה שאינם מכילים חנקן כלל. למעשה זהו אחד מאמצעי הזיהוי הבולטים בו גמולוגים משתמשים כדי לזהות אם יהלום מסוים נוצר בתנאי מעבדה או לא.
  • זמן ההיווצרות – יהלומים אמיתיים נוצרים בתנאי לחץ בעומק כדור הארץ במשך אלפי שנים לפני שהם נכרים, נחתכים ומלוטשים. יהלומים נוצרים במעבדה תוך זמן קצר הרבה יותר, כאשר תהליך ההיווצרות מתקצר מכמה מיליוני שנים לכמה חודשים. לאחר מכן הם נחתכים ומלוטשים.

 

מה היתרונות בקניית יהלום שגדל במעבדה?

ההבדלים בין יהלומי מעבדה ליהלומים אמיתיים בא לידי ביטוי גם בעוד דברים, החל במחיר ועד אתיקה. המחיר של יהלומי מעבדה נמוך ב- 30% עד  מ50%, מה שאומר שאתם יכולים לרכוש יהלום גדול ואיכותי מבלי להתנצל או להצטדק על כך, זהו יהלום לכל עניין או דבר עם אותן התכונות של יהלומים טבעיים ועם אותו ניצוץ מסנוור, ומאפיינים של ארבעת ה- C שמשמשים לדירוג יהלומים.


ישנם אנשים הסבורים שיהלומים שגדלים במעבדה הם אתיים יותר, מכיוון שלא דורשים כרייה. תהליכי הכרייה במקומות שונים בעולם נחשבים לבעייתיים ולכן אם ניתן למנוע אותם על ידי ייצור יהלומי מעבדה, מה טוב. אז אם אינכם שמים דגש על שווי המכירה החוזרת של היהלום, יהלומי מעבדה הם ללא ספק חלופה מעולה ליהלום אמיתי, והם יעניקו את מלוא התמורה להשקעה שלכם.

 

ומה החסרונות?

יהלום טבעי מגיע עם "וואו" פקטור. הוא נדיר, ערכו רב יותר בהשוואה ליהלום שגדל במעבדה, יש לו ביקוש אינסופי לעומת ההיצע, וככל שהביקוש גדל וההיצע מוגבל, כך הערך עולה. זאת לעומת יהלומי מעבדה שניתן להמשיך לייצר ללא הגבלה, מה שאומר שהם לא ישמרו על ערכם לאורך זמן, וככל שישנו יותר היצע, המחירים ירדו וערכו של היהלום ירד.


מעבר לכך, יהלום שגדל במעבדה אולי נותן מענה לסוגיות סביבתיות ואתיות הנלוות לכריית יהלומים, אך גידולו צורך כמויות עצומות של אנרגיה, מה שמעורר בעיה אחרת שיש לקחת בחשבון. לכן בסופו של דבר, יש להפעיל שיקול דעת כדי לבחור את סוג היהלום המתאים ביותר לצרכים שלכם, כל שכן למסגרת התקציב, ותמיד לקנות במקום בעל מוניטין המבטיח לכם חותמת של איכות, באחריות!

מחשבון זהב