שווי מטבעות עתיקים – סקירה
מטבעות עתיקים עשויים להיות שווים כסף רב. בין אם מדובר במטבע מארץ ישראל הישנה, או בין אם מארצות ברחבי העולם, כדאי לאמוד את שוויים של המטבעות שברשותכם. ערכו של מטבע נקבע בין היתר על פי שלוש קטגוריות: גילו (תאריך הטבעתו), מצבו (בהתאם לסולם דירוג המטבעות) ונדירותו (ככל שכמות ההטבעה קטנה, כך הואנדיר יותר).חברות רבות בארץ ובעולם מוסמכות לקניית מטבעות עתיקים. חשוב לציין שלא כל אחד מהם שווה כסף רב או בכלל. עד לאמצע המאה ה-19 השיטה המקובלת לבדיקת שווי מטבע ודירוגו התחלקה לשלושה תיאורים: טוב/מעולה/לא נכנס למחזור (מצב המטבע כה טוב שניתן היה לחשוב שלא נכנס למחזור הכספים).
סולם שלדון
בשלהי המאה ה-19 שוק אספני המטבעות החל לגדול ולהתעצם ונדרש פיתרון חדש לשיטת הדירוג. ד"ר ויליאם שלדון, נומיסמטיסט נודע באותם ימים, הציע שיטה חדשה לדירוג, שזכתה לשם "סולם שלדון". השיטה התייחסה בתחילת דרכה לסנטים האמריקאיים בלבד, אך במהרה תפסה תאוצה והחלה מונהגת בכלל העולם, ביחס לכל המטבעות.הסולם עובד בשיטת הסקאלה, כשערכי המטבע מקבלים ערך בין המספר 0 ל-70. כשהחפץ מקבל את הערך 0, משמע שיש ביכולתם של המדרגים להבחין כי בעבר היה הדבר מטבע, אך מצבו לא טוב. בקצה השני של הסקאלה, כשהחפץ זוכה לקבל את הדירוג 70, משתמע מכך כי המטבע במצב מושלם.
דירוג נמוך
בסיסי, דירוג 0-1 בסולם: חתיכה של מתכת שלא ניתן לזהותה כמטבע.
סביר, דירוג 2 בסולם: סוג המטבע מזוהה. קיימת אפשרות כי גם תאריך הנפקתו של המטבע יהיה מזוהה וחרוט, אך לא בהכרח.
כמעט טוב, דירוג 3 בסולם: תאריך הנפקת המטבע קריא לחלוטין, בעוד שחלקים נוספים וחשובים במטבע נשחקו לגמרי.
טוב, דירוג 4-6 בסולם: המטבע ברובו שחוק לגמרי, אך ניתן לראות בבירור ובאופן קריא את פרטי המטבע, עיצובו ותאריך הטבעתו.
דירוג בינוני
טוב מאוד, דירוג 8-10 בסולם: תאריך הטבעת המטבע ברור לחלוטין, כמו גם עיצובו. אף על פי כן, יש חוסר בפרטים נוספים. נקודה חשובה בדירוג זה הנה "שפת המטבע". בגלל שהדירוג הופך למעט גבוה והמטבע לא שחוק, על מנת לקבל את דירוג הסולם הנוכחי חייב להיות פס סביב שולי המטבע אשר מורם מעל פני השטח.
מעולה, דירוג 12-15 בסולם: כל הפרטים העיקריים שלמים ובמצב מעולה. המטבע לא בוהק ולא טהור.
מעולה מאוד, דירוג 20-35 בסולם: מלבד הפריטים העיקריים של המטבע, יש פרטים נוספים אשר נגלים וברורים לחלוטין לעין.
דירוג גבוה
מעולה ביותר, דירוג 40-45 בסולם: הפריטים העיקריים והמשניים ברורים לגמרי. בנוסף, ניתן לזהות ברק קל מתהליך ההטבעה. הפריטים המוגבהים קיימים אך שחוקים מעט.
כמעט שלא נכנס למחזור, דירוג 50-58 בסולם: כ-50% מן הברק הראשוני מימי ההטבעה קיים על המטבע. פרטיו המגובהים במצב טוב ולכל היותר בעלי שרידים קלילים של שחיקה.
לא נכנס למחזור, דירוג 60-70 בסולם: הדרגה הגבוהה ביותר עבור מטבעות שעברו הטבעה רגילה, וכמובן זאת שתזכה את בעליה בכסף הרב ביותר. לא קיים ולו הסימן הקל ביותר לשחיקה.
מוכח - דירוג מיוחד עבור מטבעות שלא הוטבעו בתהליך רגיל, אלא נטבעו באופן מיוחד עבור אספנים.
כיצד להעריך את השווי המדוייק של מטבעות
שוויים של שני מטבעות שנראים לעין פשוטה זהים לחלוטין, שנוצרו והוטבעו באותה שנה באותה מדינה, יכולים אם כן להיות שווים סכום כסף שונה לגמרי זה ממשניהו. ככל שדירוגו של מטבע בסולם שלדון גבוה יותר, כך יזכה את בעליו בסכום כסף גבוה יותר. הבדלים קטנים שמוטבעים על גבי מטבע מסויים יכולים להיות מתורגמים להבדלים של מאות ואלפי שקלים, ולכן חשוב לגשת עם המטבעת לאנשי מקצוע שיעריכו את הסכום האמיתי של המטבע הספציפי שברשותכם.