מדוע אסור לשרוט יהלומים לשם בדיקה?
היהלום נחשב לחומר הקשה ביותר בטבע ועל כן נתפס כסמל לעמידות ולשלמות. יחד עם זאת, רבים אינם מודעים לכך, שעל אף שיהלום נחשב לאחד החומרים החזקים והעוצמתיים בטבע, הוא עשוי להיות פגיע במקרים מסוימים. כתוצאה מכך, אחת הטעויות הנפוצות שאנשים יכולים לעשות היא לשרוט את היהלום כדי לבדוק את מידת האותנטיות שלו. אולם פגיעה שכזו אינה רק מיותרת, אלא שגם יכולה לגרום נזק בלתי הפיך ליהלום ולכן חשוב להימנע מכך.
החוזק של היהלום אינו מציין עמידות בפני כל סוגי הפגיעות
סולם מוס, אשר מגדיר את דרגת הקשיות של מינרלים מסוגים שונים, מעניק ליהלום את דרגת הקשיות הגבוהה ביותר – 10, מה שבפועל אומר, שלא ניתן לשרוט יהלום על ידי אף חומר אחר. ובכל זאת, דרגת הקשיות אינה בהכרח מעידה על עמידות בפני כל סוג של פגיעה. יהלומים אומנם קשים, אך אין זה אומר שהם אינם שבירים. יהלומים עשויים להישבר או להיסדק באמצעות הפעלת לחצים לא נכונים, במיוחד אם הם נתונים להשפעה חיצונית מסיבית.
בשל דרגת הקשיות של היהלום, יש נטייה לחשוב ששריטת היהלום זו בדיקה קלאסית שבכוחה להוכיח אם יהלום אמיתי או לא, אך בפועל, לא מומלץ לנסות זאת בבית ולקחת את הסיכון.
הסכנה לנזק בלתי הפיך כאשר שורטים יהלום
כאשר מנסים לשרוט יהלום באמצעות כלי חד, כל שכן כלי שלא מתאים למטרה זו, קיים סיכון שיגרם ליהלום נזק בלתי הפיך. גם כאשר המטרה של הבדיקה היא לגלות אם מדובר ביהלום אמיתי או לא, חשוב לזכור שלפעמים פעולה כזו יכולה לגרום לסדקים זעירים על פני שטח היהלום, מה שעלול להשפיע ואף לפגוע בערכו. יהלום שנפגע בצורה כזו, עלול להיות שווה פחות, שכן כל פגם, ולו הקטן ביותר, גם אם אינו נראה לעין, עשוי להשפיע על התוצאה הסופית של הבדיקה, ומכאן גם על איכותו של היהלום בעת קביעת ערכו.
לכן, רגע לפני שלוקחים כזה סיכון גדול, כדאי לחשוב פעמיים. יתכן שההחלטה לשרוט את היהלום, תוביל למקום שאין ממנו דרך חזרה ותיצור פגיעה בלתי הפיכה.
בדיקות יהלומים מקצועיות מאת גורמים מוסמכים
כדי לבדוק את האותנטיות של יהלום, האם יהלום אמיתי, או את איכותו, מומלץ להיעזר בשיטות מקצועיות של מומחים לדבר, ולא בשיטות "עשה זאת בעצמך" כאלו ואחרות. שכן ישנן טכנולוגיות מתקדמות בתחום, אשר מאפשרות לבצע את הבדיקות בצורה מקצועית ומדויקת, ללא הצורך בשריטות. ספקטרוסקופיה או בדיקת פלואורסנציה, אלו שיטות שמאפשרות לבדוק את היהלום בצורה לא פולשנית שאינן מהוות סיכון לאבן.
מה גם שבסופה של בדיקה מקצועית, אתם יכולים להיות שקטים ולדעת בוודאות אם מדובר ביהלום אמיתי או לא, כך שאין כל צורך לקחת סיכון. נכון, הבדיקה המקצועית אולי דורשת השקעה, אבל אם מעמידים על משקל המאזניים את שתי האפשרויות: עלותה של בדיקה מקצועית, אל מול הסיכון לפגוע בערכו של יהלום, אפשר לבחור נכון.
חשוב לזכור - לשריטת היהלום יכולות להיות השלכות!
יהלום איכותי נחצב בקפידה ומעובד בצורה מקצועית כדי שניתן יהיה להפיק ממנו את המירב. בעולם עיבוד היהלומים, מדובר ביצירת פאות וזוויות מדויקות עבור החזר אור מקסימלי. הברק המיוחד והחזר האור של היהלום עלול להיפגע עם כל שריטה או פגיעה באבן, וכתוצאה מכך להפחית את ערכו של היהלום, הן מבחינת כלכלית והן מבחינה אסתטית.
לכן, שריטת יהלום זו אינה דרך מומלצת או בטיחותית לבדוק את מידת האותנטיות שלו. הדרך הנכונה לבדוק אם היהלום שברשותכם אמיתי או לא, היא לגשת למומחים, אשר משתמשים בשיטות טכנולוגיות מתקדמות ומבצעים את הבדיקה בצורה מקצועית, וחפה מניסיונות חובבניים שעלולים לפגוע באבן היקרה שלכם.