מה ההבדל בין ציפוי זהב לזהב אמיתי
כבר שנים רבות שהזהב נחשב כסמל לאלגנטיות ויופי, הן בקרב נשים והן בקרב גברים. מכיוון שהביקוש לזהב נשמר לאורך ההיסטוריה ואפילו רק הולך וגדל, כיום כאשר קונים תכשיטי זהב, כדאי ורצוי להכיר את עולם המושגים הקיימים, כמו גם את ההבדלים בין ציפוי זהב לבין זהב אמיתי.
זהב אמיתי
תכשיטים מזהב אמיתי בעלי ערך רב הן מבחינת המחיר והן מבחינת דרגת הטוהר שלהם. בנוסף הם מעורכים בגלל עמידותם – תכשיטי זהב אמיתי אינם דוהים או מוכתמים והם נשמרים לאורך השנים. היות והזהב הטהור מאוד עדין ורך, כדי ליצור ממנו תכשיטים לא פעם הוא מעורבב עם מתכות אחרות בתוך סגסוגת, כדי להקנות לו תכונות נוספות ועמידות גבוהה יותר. מחירן של רוב הסגסוגות זול יותר ממחירו של זהב טהור, מכיוון שהקראט (מידת טוהר הזהב) יורד בהתאם. הסגסוגות למעשה שומרות על התכונות האהובות של הזהב כמו הצבע, היוקרה והברק, תוך יצירת מתכת חדשה וטובה יותר לתכשיטים.
ציפוי זהב 18K
ציפוי זהב הוא חלופה זולה יותר לזהב אמיתי, ומטרתו היא להנגיש את הזהב במחירים יותר נוחים לכיס. באפשרות זו, במקום שהזהב יהיה המסה העיקרית בתכשיט, התכשיט מעוצב ממתכת אחרת שמצופה בשכבה של זהב. אומנם התכשיט עצמו לא מיוצר מזהב אמיתי אלא רק מצופה בו, אך הוא כן מאפשר ליהנות מהמראה היוקרתי ומהברק המיוחד שמאפיין את מתכת זו. ישנם סוגים שונים של ציפויי זהב שזמינים בשוק, כאשר ציפוי זהב 18K נחשב לאיכותי יותר ביחס לסוגי ציפויים אחרים (כמו גולדפילד למשל שזהו ציפוי זהב 14K). איכות הציפוי תלויה גם בעובי שכבת הציפוי, ככל שתהיה עבה יותר כך יקטן הסיכוי שהציפוי יישרט או יתקלף עם הזמן.
ציפוי זהב ורמיל
ציפוי זהב מתייחס לשכבות זהב ברמות טוהר שונות שמצפות תכשיטים שמיוצרים ממתכות אחרות. ציפוי זהב ורמיל מיישמים על תכשיטים שמיוצרים מכסף בלבד, כאשר כדי להיקרא ורמיל, על התכשיט להיות מצופה בשכבת זהב של 10K לפחות בעובי של 2.5 מיקרון. עיקר ההבדל בין כל ציפוי זהב אחר לבין ציפוי ורמיל הוא במתכת אשר מרכיבה את התכשיט עצמו. כאשר מדובר בורמיל ליבת התכשיט חייבת להיות מיוצרת מכסף, כאשר בציפוי זהב אחר אין מניעה להשתמש במתכות אחרות. כמו כן יכולים להתקיים גם הבדלים במחירים או בעובי הציפוי, אך הם ישתנו ממקום למקום.
כסף
בדומה לזהב, גם מתכת הכסף בצורתה הטהורה רכה מדי לעיצוב תכשיטים. לכן עולה הצורך לערבב אותה עם מתכות אחרות ולחזק אותה במעט. כאשר אחוז הכסף בתכשיט עומד על 92.5 כסף טהור ו- 7.5% מתכות אחרות, התוצאה תהיה כסף סטרלינג, שזהו החומר העיקרי שמשמש לייצור תכשיטי כסף כיום. מכיוון שמעורבות בסגסוגת מתכות אחרות, תכשיטי כסף יכולים להשחיר עם הזמן ובמקביל להגיב לחמצן ואלמנטים אחרים, כך שאפשר לנקות אותם. בדרך כלל תכשיטי כסף סטרלינג הם הקרובים ביותר לכסף טהור שניתן להשיג.
ציפוי כסף
תכשיטים מצופים בכסף מיוצרים ממתכת בסיסית, בדרך כלל מדובר בנחושת, ניקל או פליז עליהם יש שכבת כסף דקה במיוחד. שלא כמו כסף סטרלינג, אותו ניתן לנקות ולתחזק, תכשיטים מצופים בכסף הרבה יותר רגישים לכתמים ואם הם משחירים לרוב הנזק יהיה בלתי הפיך. כמו כן היות ולרוב שכבת הציפוי דקה במיוחד, עם הזמן היא עלולה להישחק.